Werkpakket 1
Communicatie
Werkpakket 1 richt zich op het ontwikkelen van optimale communicatie richting burger en patiënt wat betreft vroegdiagnostiek van prostaatkanker. Hierbij staat het opsporen van agressieve tumoren, maar het voorkomen van onnodige diagnostiek en behandeling van niet agressieve tumoren, centraal.
Er zal een gepersonaliseerde tool worden gecreëerd die relevante informatie over prostaatkanker en vroegdetectie afstemt op individuele communicatievoorkeuren (bijvoorbeeld taalvaardigheidsniveau) en relevante sociaal-cognitieve factoren, zoals waargenomen voordelen en barrières voor prostaatkankerdiagnostiek. Daarnaast wordt een gebruiksvriendelijk en op informatie gebaseerd beslissingsinstrument ontwikkelt dat shared decision making tussen huisartsen en patiënten ondersteunt.
Voor het ontwikkelen van deze communicatie tools zal samengewerkt worden met de bedrijven Informed (2D en 3D animaties) en Interactive Studios (Patient Journey App).
Werkpakket 2
Technologie
Een van de doelstellingen van Werkpakket 2 is het evalueren van de Prostaatwijzer, die gebruikt wordt voor het Prostaatconsult in de eerstelijnszorg, en in tweedelijnszorg door urologen om mannen te selecteren voor MRI-gebaseerde screening en prostaatbiopten.
Tijdens het Prostaatconsult wordt gebruik gemaakt van de Prostaatwijzer-3/4, die het risico op het detecteren van prostaatkanker kwantificeert op basis van klinische parameters. Het doel is om het aantal onnodige prostaatbiopsieën te verminderen terwijl nog steeds klinisch significante gevallen worden gedetecteerd. Het Prostaatconsult zal plaatsvinden in twee eerstelijns diagnostische centra (Star-shl in Rotterdam en SALT in Amsterdam), waarbij de reductie van het aantal verwijzingen naar de tweedelijnszorg zal worden geanalyseerd.
Daarnaast wordt door Werkpakket 2 onderzocht hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden gebruikt om de interpretatie van prostaat MRI’s te verbeteren en de variabiliteit tussen radiologen te verminderen.
Werkpakket 3
Procesevaluatie
Werkpakket 3 richt zich op de implementatie en evaluatie van tools en interventies ontwikkelt door werkpakketten 1 en 2, om zo een veilig, effectief en patiëntgericht diagnostisch traject te ontwikkelen.
Het eerste doel is om relevante actoren, potentiële effecten (positief en negatief), belangrijke waarden die bij die effecten betrokken zijn, en veelbelovende opties voor actie te identificeren die het mede-ontwerpen van de beoogde tools en implementatieactiviteiten ondersteunen.
Het tweede doel is om het proces te evalueren in een iteratieve procedure, zodat resultaten van de evaluatie kunnen worden teruggekoppeld om verdere verbetering te stimuleren. Van belang is om ervoor te zorgen dat de juiste belanghebbenden worden betrokken en in overweging worden genomen om ervoor te zorgen dat de technologieën op een verantwoorde manier worden gebruikt en opgeschaald.
Werkpakket 4
Coördinatie
Het P-GUIDE project wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC, onder leiding van prof. dr. Chris Bangma. Aan de hand van maandelijks overleg met de overige werkpakket leiders zal de voortgang van het project aangestuurd en gemonitord worden. Jaarlijks zal een consortium bijeenkomt georganiseerd worden waarbij de algehele voortgang van het project, de op te leveren resultaten, maatschappelijke impact en gerelateerde wetenschappelijke ontwikkelingen besproken worden.